Productielocatie in werking gesteld 

Het stroomt in Dalfsen. Letterlijk! Maandagmiddag 3 december 2018 heeft de Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag de eerste productielocatie van Dalfsen Stroomt officieel geopend. De firma Weijerseikhout heeft de installatie op het dak van Foreco diezelfde dag ook daadwerkelijk in werking gesteld.

Met een elektrische auto van Duurzaam Dalfsen trok Annemieke Traag een spandoek weg. Eronder prijkt een bord met de mededeling: ‘Hier wekken 2030 zonnepanelen elektriciteit op voor inwoners van Dalfsen en omgeving’.

Even daarvoor stonden alle aanwezigen kort stil bij het proces dat voorafging aan de opening van het zonnepark. Maar liefst 2,5 jaar nam het in beslag. Henk Luning en Gerard Brakkee, de heren die het project geheel op vrijwillige basis hebben gerealiseerd, gaven te kennen dat de motivatie in de loop van de tijd veranderde: ‘Doen we dit om de wereld te redden? Voor onze kleinkinderen? Op een gegeven moment overheerste vooral de drang om het echt voor elkaar te krijgen,’ aldus Gerard Brakkee.

DAKOPPERVLAK NUTTIG BESTEED

Peter Swager, directeur van Foreco, prees de heren voor hun uithoudingsvermogen. Hij heeft het dak tegen een symbolische vergoeding ter beschikking gesteld voor Dalfsen Stroomt. ‘Je bent een ondernemer, je doet dit vast niet voor niets,’ is een stelling waar hij regelmatig mee wordt geconfronteerd, vertelt hij. ‘Maar we hebben een enorm dakoppervlak dat tot nu toe onbenut bleef. Het zou zonde zijn om het niet voor zo’n mooi vrijwilligersinitiatief beschikbaar te stellen. Op deze manier kunnen we iets voor de samenleving doen.’

EEN CREATIEF SPROOKJE

Wethouder André Schuurman blikt terug op het proces als ware het een sprookje. ‘1001 zonnepanelen. Dat was de droom in 2016. En alhoewel dit sprookje wel degelijk wat creativiteit vraagt in teruglezen, is het eind goed, al goed.’ De gemeente Dalfsen staat garant voor de financiering van Dalfsen Stroomt en heeft zo een mooie bijdrage geleverd aan de totstandkoming. Toch kwam Schuurman erachter dat de gemeente weinig invloed kan uitoefenen op dit soort trajecten. ‘Des te trotser zijn wij dat we actieve inwoners hebben die het voor elkaar krijgen.’

PLEIDOOI VOOR EENVOUDIGER POSTCODEROOS

Ook Raphael Nouwen van Triodos Bank is al twee jaar betrokken bij Dalfsen Stroomt. Hij werd geïntroduceerd door Gerard Brakkee met de woorden: ‘Er was geen een bank die het wilde doen, behalve Triodos Bank’. En die bereidwilligheid werd volgens Raphael al gestimuleerd met de eerste vraag: ‘Op 28 november 2016 kregen we het verzoek of we wilden meedenken met Dalfsen Stroomt. Geen concrete vraag, maar een open houding. Dat bepaalt volgens mij grotendeels het succes.’

Nouwen pleitte in zijn verhaal voor vereenvoudiging van de postcoderoos-aanpak. Als complicerende factoren noemde hij onder meer de onduidelijkheid met betrekking tot BTW. ‘Verder zijn de regels die de Autoriteit Consument en Markt hanteert en ook de Wet Financieel Toezicht belemmerend in een vlotte realisatie van een postcoderoos. En tot slot is er veel onduidelijkheid over wat er na 2021 gaat gebeuren met de regeling.’

STEUN VANUIT DE PROVINCIE

In reactie op het verhaal van Raphael Nouwen, gaf de Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag aan graag te ondersteunen om belemmeringen van tafel te krijgen. Zij roemde de gemeente Dalfsen om alle duurzame bewonersinitiatieven. Dalfsen Stroomt is mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie. Ook de nieuwe plannen van Dalfsen Stroomt voor een waterkrachtcentrale in de Vecht kunnen op steun van de provincie rekenen, als het aan de gedeputeerde ligt.

LAAT MAAR STROMEN!

Onder de circa 150 leden van Dalfsen Stroomt, is de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij. Ter ere van de opening brouwden zij het bier ‘Laat Maar Stromen’. Alle aanwezigen kregen een flesje van het gerstenat mee naar huis. Op het etiket prijkt de tekst:

Dit bier wordt lokaal gebrouwen met Dalfser Stroom. Op een plek middenin het natuurschoon van Dalfsen, waar je de geur van hout ruikt, deelt de zon haar energie. Het is die energie waarmee de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij dit aangename gerstenat bereidt. Dorpsgenoten hebben zich verenigd in Dalfsen Stroomt om samen duurzame stroom op te wekken. Drink dit zwaar blond bier dan ook in goed gezelschap.


Proost!

Overstappen naar Greenchoice: Zo doe je dat

Het loont om als lid van coöperatie Dalfsen Stroomt over te stappen naar Greenchoice. Leden krijgen namelijk een voordeliger coöperatietarief. Maar hoe stap je over? Het kan op meerdere manieren.

LEES MEER
DOE MEE!

Word lid van Dalfsen Stroomt. Meld je hier aan!

LEES MEER