Coöperatie Dalfsen Stroomt heeft een zonnepark aangelegd op het dak van Foreco, met medewerking van Landgoed Rechteren. Deelnemen aan dit zonnepark is financieel zeer aantrekkelijk, mede dankzij afspraken die we hebben gemaakt met Triodos Bank. Dat betekent voor leden dat zij een veel kleinere investering hoeven te doen dan wanneer zij zelf zonnepanelen op hun dak installeren. Het principe is namelijk anders. Een uitleg:
Wanneer je zelf zonnepanelen installeert, vraagt dat om een stevige investering. Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en BTW ongeveer € 4.400. Doordat de energierekening lager wordt, verdien je binnen ongeveer zeven jaar je investering terug.
Bij Dalfsen Stroomt werkt het anders. Je investeert eenmalig in het aantal panelen dat je nodig hebt. Daarbij kun je al intekenen voor 37,50 euro per zonnepaneel. De investering voor 10 panelen bedraagt in dat geval 375 euro. Dat is veel minder dan ze kosten; het overige deel wordt gefinancierd door de Triodosbank. Goed te weten: de gemeente Dalfsen staat, na Triodos, garant voor de gehele externe financiering van Dalfsen Stroomt.
Jaarlijks leveren de zonnepanelen stroom op. Die verkopen we aan Greenchoice. Daarnaast levert de stroomproductie een belastingvoordeel op omdat we collectief duurzame stroom opwekken. Het eerste jaar bedraagt de opbrengst van 10 panelen uit de verkoop van de stroom plus het belastingvoordeel ongeveer 390 euro. Van die opbrengst betaalt Dalfsen Stroomt de rente en een deel van de lening bij Triodos Bank af. En ook de overige kosten worden daarvan betaald: verzekering en onderhoud van de installatie, administratie en controle van de financiën. Daarnaast keert Dalfsen Stroomt jaarlijks ook zo’n 10% van de initiële investering uit aan de leden, in het eerste jaar zal dit ongeveer 37 euro zijn.
Je kunt al intekenen voor 37,50 euro per zonnepaneel.
Omdat we zo snel mogelijk van de lening af willen (dan zijn we ook snel van de rentekosten af), gebruiken we een groot deel van de opbrengst uit de stroomprijs en het belastingvoordeel voor het aflossen van de lening. Voor de deelnemers is er de eerste jaren daardoor maar een beperkt financieel voordeel. In latere jaren, wanneer de lening is afgelost, neemt het financiele voordeel voor de leden toe. Dit omslagpunt verwachten wij ergens tussen het zevende en tiende jaar.
Dalfsen Stroomt heeft afspraken gemaakt met de groene stroomleverancier Greenchoice. Het is niet verplicht om over te stappen, maar wel zeer gewenst. De coöperatie profiteert namelijk van administratief voordeel. Voor de deelnemers die overstappen naar Greenchoice, ontvangt de coöperatie 30 euro. Blijf je bij een andere energieleverancier? Dan betaal je jaarlijks 30 euro aan Dalfsen Stroomt om de businesscase haalbaar te houden. Leden van Dalfsen Stroomt zijn bij Greenchoice trouwens ook –voor zowel gas als stroom- goedkoper uit dan reguliere klanten van Greenchoice. Leden profiteren van een lager tarief. Via deze webpagina van Greenchoice bereken je het tarief en meld je je aan als klant van Greenchoice.
Stap 1: Ga naar de de webpagina van Dalfsen Stroomt op Greenchoice.nl
Stap 2: Vul rechtsboven je gegevens in: postcode, samenstelling van het huishouden, huidig stroom- en gasverbruik en klik op ‘Bereken je voordeel’.
Stap 3: Kijk onderaan de pagina welk tarief je betaalt als coöperatielid bij Greenchoice. Vergelijk dit eventueel met het reguliere tarief dat je op de homepage van Greenchoice berekent. Of vergelijk het met het tarief dat je nu betaalt bij de huidige leverancier.
Stap 4: Overstappen kan via dezelfde link. Vul je gegevens in. Greenchoice organiseert de overstap vanuit een eventuele andere leverancier, tenzij je daar een meerjarig contract hebt. Neem in dat geval contact op met Dalfsen Stroomt via 06 – 30903671 of info@dalfsenstroomt.nl.
Blijf je bij je huidige leverancier? Houd dan wel rekening met de 30 euro die je jaarlijks aanvullend betaalt aan Dalfsen Stroomt.
LET OP: de opbrengst van een paneel hangt af van hoeveel de zon schijnt. Daarnaast kan de stroomprijs in de komende jaren veranderen (verwacht wordt dat die stijgt, maar zeker is dat niet) en weten we niet hoe hoog de belasting op elektriciteit de komende jaren is. Een en ander kan invloed hebben op de bovengenoemde bedragen.