Opening eerste zonnepark Dalfsen Stroomt 

Met ingang van december maken zo’n 150 huishoudens en bedrijven in Dalfsen en omgeving gebruik van duurzaam opgewekte, Dalfser stroom. De Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag opent maandag 3 december 2018 de eerste productielocatie van Dalfsen Stroomt. Deze coöperatie heeft op het dak van houtverwerkingsbedrijf Foreco, op het landgoed Rechteren, 2030 zonnepanelen gelegd. Een uniek project, niet alleen voor de regio. Het is het eerste project in Nederland dat via de zogenaamde postcoderegeling tot stand komt met financiering van een commerciële bank.

Dalfsen Stroomt is een unieke postcoderoosvariant in Nederland

VECHTDAL BROUWERIJ EEN VAN DE DEELNEMERS

De deelnemers aan Dalfsen Stroomt betreffen particulieren die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen. Bijvoorbeeld omdat ze de investering niet kunnen doen, of doordat hun dak niet geschikt is. Ook participeert een aantal lokale bedrijven in het energieproject. Zo maakt de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij haar brouwproces een stapje duurzamer door gebruik te maken van Dalfser stroom.

LAAG INSTAPTARIEF

Dalfsenaar Gerard Brakkee heeft het project samen met Henk Luning geïnitieerd. ‘Dit is volgens ons dé manier om mensen op een laagdrempelige manier bij de energietransitie te betrekken. Het lage instaptarief maakt meedoen voor een breed publiek interessant.’ Mensen in (de omgeving van) Dalfsen kunnen deelnemen in het zonnepark tegen een investering van slechts € 37,50 per zonnepaneel. Het overige deel wordt gefinancierd door Triodos bank. De gemeente Dalfsen heeft het project een steuntje in de rug gegeven door garant te staan voor de financiering.

Ondernemer Peter Swager heeft het dak van zijn houtbedrijf tegen een symbolisch bedrag beschikbaar gesteld voor het zonnepark. ‘Ik vind het geweldig dat zo’n mooi, duurzaam initiatief lokaal wordt opgepakt. Het is goed voor de toekomstige generaties om zonne-energie te gebruiken. En het project verbindt de mensen van Dalfsen.’

MOGELIJK TWEEDE PRODUCTIELOCATIE

De realisatie van de eerste productielocatie heeft een aanlooptijd van bijna twee jaar gehad. Desondanks denken de intitiatiefnemers van Dalfsen Stroomt alweer na over een tweede productielocatie. In de vorm van een nieuw dak, of in de vorm van waterkracht. Zo wil Dalfsen Stroomt nog meer dorpsgenoten toegang bieden tot duurzame energie. Belangstellenden kunnen hun interesse laten blijken op deze website.

DOE MEE!

Word lid van Dalfsen Stroomt. Meld je hier aan!

LEES MEER