Terugblikken op 2016 in zonuren

14 december 2016

Het is buiten nat en grijs. Niet het beste weer om over de aanschaf van zonnepanelen na te denken. Maar, terwijl ik deze blog schrijf (13-12-2016) zie ik dat er de komende 5 dagen in Dalfsen toch nog voldoende zonlicht is voor een opbrengst van zo’n 11 cent per paneel (250 Wp).

Het is dan ook goed om het aantal zonuren in een groter geheel te bekijken; per maand, of per jaar. Zeker zo vlak voor de feestdagen is het een mooi moment om de balans op te maken. Terugblikkend op 2016 kunnen we constateren dat we een dipje in het aantal zonne-uren in juni ruimschoots hebben goedgemaakt in de maanden september, oktober en november. We kregen zo’n 13% meer zonneschijn dan gemiddeld.

Apps en websites

Er zijn talloze middelen om op de hoogte te raken en blijven van de zonverwachting. Zo is op deze website het landelijke zonbericht, inclusief de verwachte opbrengst te zien. Wil je terugkijken op het aantal zonuren in een bepaalde periode? Dan is de zonurencalculator een tip.

Op naar 2017

Met het ingaan van de laatste paar weken van 2016 gaat het er om spannen of we vóór de jaarwisseling nog een definitieve aanbieding kunnen doen voor de deelname in het zonnepark op de daken van Foreco. Het heeft wat voeten in aarde, de aanleg van een zonnepark! We vinden dan ook elke keer nog nieuwe wegen. We zoeken grondig alle details uit en wegen de voors en tegens tegen elkaar af. En dat vraagt tijd. Maar uiteindelijk wordt het steeds aantrekkelijker om deel te nemen.

Inmiddels zijn wel de eerste aanmeldingen binnen. Daar zijn we blij mee. En zoals het er nu naar uit ziet moeten belangstellenden snel zijn om voor de eerste tranche in aanmerking te komen.

We kijken dus optimistisch naar 2017. En hopen op een zonnig jaar. Wellicht met net zo’n mooie nazomer. En wellicht zelfs een zonniger zomer. Fijne feestdagen en alvast een duurzaam 2017 gewenst!

Gerard Brakkee

Gerard Brakkee is een van de vele krachten achter Groen Gebogen en Dalfsen Stroomt. Met een groen hart, een flinke dosis positieve energie en een stevige aanpakkersmentaliteit maakt hij zich hard voor een duurzaam Dalfsen.